Zwykłe serki wiejskie charakteryzują się stosunkową wysoką zawartością białka – 22g w opakowaniu, serki wysokobiałkowe mają tą wartość zwiększoną o 6g na porcję przy tej samej kaloryczności – 194kcal w 200g produktu i podobnym udziale pozostałych składników odżywczych.
Serki wiejskie to grupa produktów niskotłuszczowych i niskowęglowodanowych, które są nawet w wersji podstawowej doskonałym źródłem wartościowego białka.
Czy więc serek wiejski proteinowy to HIT czy KIT?
Dla większości osób, które mają umiarkowane zapotrzebowanie na białko raczej KIT, gdyż różnica białka nie jest aż tak duża, szczególnie biorąc pod uwagę idącą za tym różnicę w cenie.
W przypadku osób o wysokiej masie ciała, aktywnych, a co za tym idzie o dużym zapotrzebowaniu na białko, gdzie może liczyć się każdy dodatkowy gram tego makroskładnika, można rozważyć zamianę produktu standardowego na wysokobiałkowy. Uwaga, produkt wysokobiałkowy od Piątnicy zawiera większą ilość sodu, na co powinny uważać osoby z nadciśnieniem
Twój komentarz