CYNK jest drugim (po żelazie) najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie.
ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,
u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną, dlatego należy zachować umiar.
Do wybranych najlepszych źródeł cynku należy:
czerwone mięsa,
drób,
orzechy i nasiona,
kiełki pszenicy,
produkty mleczne,
jaja,
dziki ryż,
ostrygi i owoce morza,
ryby morskie,
rośliny strączkowe.
Weganie najbardziej skorzystają na konsumpcji fasoli, orzechów nerkowca, groszku oraz migdałów.
Twój komentarz