Idealny przy wspieraniu odporności - syrop z czosnku, cebuli oraz miodu! 🍂🍁
Jednym z wielu produktów, które mogą wpłynąć pozytywnie na naszą odporność jest czosnek! 🧄
👉 Czosnek zawiera allicynę – substancję o silnym działaniu bakteriobójczym, dzięki czemu jedzenie go wspiera organizm w walce z atakującymi go w okresach zachorowań bakteriami i wirusami.
👉 Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, zawiera również związki flawonoidowe, witaminy: A, B1, B2, PP i C, wpływające korzystnie na odporność organizmu.
👉 W czosnku znajdziemy także związki mineralne – magnez, wapń, potas oraz pierwiastki takie jak chrom, nikiel i kobalt.
👉 Czosnek obniża ciśnienie krwi, obniża gorączkę, a dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym ułatwia oddychanie, udrożniając drogi oddechowe i ułatwiając odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.
👉 Czosnek możemy spożywać w formie surowej, obrany z łusek i pokrojony na kanapkę lub jedzony jako dodatek do innych posiłków. Silny aromat i ostry smak czosnku mogą jednak zniechęcać przed jedzeniem go na surowo.
👉 Podczas obróbki termicznej czosnek traci część właściwości, więc jedzenie go jako dodatku do gorących potraw nie da nam zbyt wiele poza wzmocnieniem smaku przygotowanego dania.
👉 Sposobem podania czosnku dzieciom lub osobom niemogącym zdecydować się na kromkę chleba z surowym czosnkiem będzie prosty i szybki w przygotowaniu syrop z czosnku, cebuli i miodu.
Twój komentarz