FAKT - Ziemniaków nie trzeba eliminować na diecie redukcyjnej!
Ziemniak to warzywo niskokaloryczne (w 100 g dostarczają zaledwie 73 kcal) o wysokim indeksie sytości. Dla porównania, 100g kaszy, ryżu czy makaronu to około 350 kcal.Należy jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania i podania. Najmniej kaloryczne będą ziemniaki gotowane w wodzie lub na parze.
Ziemniaki zyskały jednak złą sławę dzięki swojemu wysokiemu IG (indeks glikemiczny). Nie są więc najlepszym wyborem na co dzień dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością. Można jednak zastosować trick, który pozwoli nieco obniżyć wartość IG w ziemniakach. Ponieważ znajduje się w nich znaczna ilość skrobi, która pod wpływem obróbki termicznej zaczyna kleikować, warto ziemniaki po ugotowaniu szybko schłodzić.
Zawarta w nich skrobia ulegnie retrogradacji i obniży się jej strawność, a więc przejdzie w formę skrobi opornej. Ze skrobi w takiej formie nasz organizm nie jest w stanie pozyskać energii, gdyż jest ona oporna na działanie enzymów trawiennych. Wpływa to na obniżenie skoku glukozy po ich spożyciu a nawet na ich kaloryczność!
Twój komentarz