Chlebek bananowy
Potrzebne składniki (keksówka 10 cm x 20 cm):
1 i ¾ szklanki (220 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
¼ szklanki (50 g) cukru brązowego
⅓ szklanki (80 g) kwaśnej śmietany lub niskotłuszczowego jogurtu greckiego
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
2 jajka od szczęśliwej kury
3 – 4 dojrzałe banany
dodatkowo garść orzechów włoskich/rozdrobnionych kostek gorzkiej czekolady, borówki, czerwona porzeczka
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę keksową o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. W innej, większej misce rozgnieć banany widelcem, dodaj do nich jajka i roztrzep je razem z bananami. Następnie dodaj roztopione masło, śmietanę oraz cukier, dokładnie mieszając, aby składniki się połączyły. Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając widelcem tylko do momentu ich połączenia. Jeśli decydujesz się na dodanie czekolady lub orzechów, teraz jest odpowiedni moment, by je wmieszać.
Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy. Ułóż na wierzch kilka borówek i kawałków gorzkiej czekolady. Tak przygotowany chlebek piecz około 50 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw chlebek do ostudzenia w formie przez 10–15 minut. SMACZNEGO!
Twój komentarz