CZEKOLADA
Czekolada składa się z ziaren kakaowca (czyli miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu. Może zawierać także inne dodatki, m.in.: mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 530-580 kcal/100 g.
Jeżeli wybierzemy dobrej jakości produkt, może być to cenne źródło antyoksydantów - składników przeciwzapalnych, witamin a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.
Wiele badań skazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych.
Wykazano też pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała!
Jaka czekolada będzie więc najzdrowsza?
Im więcej miazgi kakaowej (tzw. % kakao) tym lepiej! Miazga kakaowa odpowiada bowiem za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. Wysoki udział kakao to także mniejszą zawartość cukru.
W przypadku dodatków, najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami. Unikać natomiast warto czekolady białej, której skład a co za tym idzie wartości prozdrowotne odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej. Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane kremowymi wkładami. Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych tłuszczów trans.
Twój komentarz