Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Ciekawostki
Mała czarna
Czerw 25, 2014
Seks bez granic
Czerw 25, 2014
Pięć posiłków to mniej niż trzy
Czerw 25, 2014
Owoce na sylwetkę
Czerw 25, 2014 Ciekawostki
W ciąży należy ograniczać sól
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Czy można ćwiczyć w ciąży?
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Wykonywanie ćwiczeń fizycznych w ciąży nie tylko przynosi korzyści w postaci utrzymania lepszej kondycji, ale także minimalizuje w tym okresie objawy lekkich zaburzeń zdrowotnych oraz ...
czytaj więcejCiąża pod okiem dietetyka
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu każdej kobiety. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy przebieg ciąży, a także późniejsze zdrowie dziecka jest prawidłowe ...
czytaj więcej